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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Territorial.
Data corrente:  06/12/2016
Data da última atualização:  07/12/2016
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  PESSOA, M. C. P. Y.; PRADO, J. S. M.; SA, L. A. N. de; MINGOTI, R.; HOLLER, W. A.; SPADOTTO, C. A.
Afiliação:  MARIA CONCEICAO PERES YOUNG PESSOA, CNPMA; JEANNE SCARDINI MARINHO PRADO, CNPMA; LUIZ ALEXANDRE NOGUEIRA DE SA, CNPMA; RAFAEL MINGOTI, SGTE; WILSON ANDERSON HOLLER, CNPF; CLAUDIO APARECIDO SPADOTTO, SGTE.
Título:  Monitoramento da Helicoverpa é tema de publicações da Embrapa
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  PESSOA, M. C. P. Y. et al. Monitoramento da Helicoverpa é tema de publicações da Embrapa. Cultivar, Pelotas-RS, ago. 2016. Disponível em:. Acesso em: 19 ago. 2016.
Páginas:  2 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Dois trabalhos realizados por pesquisadores da Embrapa Meio Ambiente (Jaguariúna, SP) e Embrapa Gestão Territorial (Campinas, SP), priorizaram regiões do país para o monitoramento de Helicoverpa armigera em cultivos hospedeiros, localizados no Bioma Cerrado.
Palavras-Chave:  Ameaças fitossanitárias; Pragas.
Thesagro:  Hospedeiro.
Thesaurus Nal:  Helicoverpa armigera.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/151331/1/11-19-08-16-Monitoramento-da-Helicoverpa-Grupo-Cultivar.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM - SGTE5787 - 1UMTAM - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  04/01/2024
Data da última atualização:  04/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SCHOLZ, M. B. S.; PAGIATTO, N. F.; KITZBERGER, C. S. G.; PEREIRA, L. F. P.; DAVRIEUX, F.; CHARMETANTE, P.; LEROYE, T.
Afiliação:  M. B. S. SCHOLZ, INSTITUTOAGRONÔMICODOPARANÁ; N. F. PAGIATTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; C. S. G. KITZBERGER, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; F. DAVRIEUX, LA RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DEVELOPEMENT; P. CHARMETANTE, LA RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DEVELOPEMENT; T. LEROYE, LA RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DEVELOPEMENT.
Título:  Validation of near-infrared spectroscopy for the quantification of cafestol and kahweol in green coffee.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 61, p. 176-182, 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2013.12.008
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Near-infrared spectroscopy (NIRS) is among the many tools available to study the biochemical diversity of coffee species. This technique is inexpensive, fast and accurate, and it requires only small amounts of samples. The aim of this study was to use NIRS to estimate the amount of diterpenes (cafestol and kahweol) in green coffee. To construct the prediction model, 126 Ethiopian accessions coffee collection and 44 modern cultivars were analyzed. The total sample set was split into two groups as follows: a group of 130 samples for calibration and a group of 40 samples for the validation step. Reference values of cafestol and kahweol were determined by high performance liquid chromatography (HPLC). Cafestol values ranged from 182.62 g to 1308.62 mg 100 g(-1), and kahweol values ranged from 182.69 to 1265.41 mg 100 g(-1). To improve the quality of the calibration step, a pretreatment with the second derivative was applied to smooth the raw spectra. The prediction models of cafestol and kahweol were developed using the modified partial least squares regression (mPLS). The performance of these models was evaluated by the ratio of performance deviation (RPD) and R-2 parameters, obtained by the ratio of the NIR prediction data and the corresponding reference data. The prediction models of cafestol (RPD = 2.74; R-2 = 0.89) and kahweol (RPD = 2.2; R-2 = 0.88) confirm the validity of NIRS analysis to determine diterpenes contents in green coffee. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights res... Mostrar Tudo
Thesaurus NAL:  Biochemistry; Coffea arabica var. arabica; Cultivars.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1758 - 1UPCAP - DD
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